Een hond uit het buitenland
Een hond uit het buitenland
Het internet staat er vol mee en ook op Facebook kom je vele pagina’s tegen met aanbod van honden uit het buitenland. Waarom wil je een hond uit het buitenland of heb je een buitenlandse hond al genomen? De gedachte hierachter is vrijwel altijd heel nobel te noemen. De honden hebben daar over het algemeen een minder kwalitatief goed leven dan de honden die in Nederland worden geboren. Uitzonderingen zijn er altijd en dit blog gaat dan ook vooral over de honden die het minder goed hebben gehad in het Buitenland om vervolgens in Nederland een nieuw bestaan te krijgen.
Als hondengedragsdeskundige kom ik steeds vaker honden uit het buitenland tegen bij nieuwe klanten. Daar is al jaren een handel in van vraag en aanbod. Honden die een zwerversbestaan in Griekenland hebben doorgemaakt, afgedankte honden uit een asiel in Turkije, honden uit de zogeheten dodencel in Spanje, Portugal of zelfs Canarische eilanden worden naar Nederland gehaald. Het kunnen pups zijn, maar ook honden van een zekere leeftijd die nooit gesocialiseerd zijn. Dan zijn er nog honden die uit Oost-Europa komen zoals Polen, Tsjechië, Bulgarije en Hongarije. Ook dit zijn onder andere zwervers die gevangen zijn en worden doorverkocht in bijvoorbeeld Nederland. Dan zijn er nog de nodige zogeheten puppy-fabrieken en broodfokkerij (verspreid in meerdere landen) waar aan de lopende band moederhonden in erbarmelijke omstandigheden moeten leven en jongen baren. Ook deze puppy’s komen al dan niet gezond bij hun nieuwbakken eigenaars.
Waar vraag is ontstaat aanbod, zo ook tijdens het afgelopen jaar (2020/2021) waarin een piek is ontstaan met de aanschaf van puppy’s of (jonge) honden door de corona-pandemie. De leegte van geen school, thuiswerken of helemaal geen werk hebben, werd ruimhartig geschonken aan een hond. Door de enorme vraag naar honden, zijn vele duizenden honden spreekwoordelijk over de toonbank gegaan tegen beter weten in. De asielen waren leeg, de reguliere (ras-)fokkers konden de vraag niet aan en massaal ontstond een soort van makelaardij in honden uit het buitenland. Stichtingen die perfect hun werk doen en stichtingen die malafide bedoelingen hebben schoten als paddenstoelen uit de grond. Natuurlijk snap ik de drang om een hond te willen hebben, ik zou niet zonder hond kunnen leven, maar weet wel dat het hebben van een hond een enorme verantwoordelijkheid geeft afgezien van het financiële aspect. Met prachtige marketingfilmpjes en foto’s van schattige snoetjes met sprekende of juist droevige oogjes, wordt geprobeerd om de (jonge) honden verkocht te krijgen. Het valt dan ook niet mee om die lieve snoetjes met hun sprekende oogjes te negeren en daarmee snap ik heel goed dat velen deze honden graag in huis haalt.
Zoals al eerder gezegd, hebben honden uit het buitenland over het algemeen een minder goed kwalitatief leven in het land gehad waar ze vandaan komen. Die honden weten niet beter en wat je niet weet, mis je ook niet is een vaak gehoorde gezegde. Wanneer zo’n hond in Nederland arriveert, heeft de hond standaard een “rugzakje” bij zich met kleine en grote trauma’s. Hoe goed werk een stichting ook doet, ook die honden hebben een flinke reis achter de rug met heel veel spanning. Helaas zijn vooral de malafide stichtingen en de broodfokkerij die voor heel veel leed zorgen. De reis in overvolle vrachtwagens of bussen en weinig eten/drinken of überhaupt verzorging, laat staan liefde en genegenheid. Honden (soms zeer jonge puppy’s) zijn ernstig ziek, uitgedroogd en uitgehongerd te vroeg bij hun moeder weggehaald. Wanneer je dan verliefd wordt op die schattige oogjes is er geen houden meer aan. Je moet en zal die hond redden. Zo wordt vraag en aanbod aan beide kanten beantwoord en in stand gehouden.
Een hond uit het buitenland is over het algemeen niet gesocialiseerd en vertrouwd enkel op zijn enige zekerheid. Zijn enige zekerheid is zijn dierlijk instinct van overleven. Socialisatie is trouwens levenslang, zolang de hond leeft en uiteraard wordt naarmate het ouder worden steeds minder noodzakelijk en heeft de hond weinig sturing meer nodig. Je begint met een hond uit het buitenland daarom met een 3-0 achterstand wanneer je zo’n hond eindelijk bij je mag hebben. De hond komt in een vreemd land, vreemde geuren, vreemde mensen, geen kinderen gewend, onbekende gedragsregels en vreemde commando’s. Voor zo’n hond heeft die plaatsing dan ook een enorme impact. Wanneer een stichting de hond eerst tot rust laat komen bij een gastgezin en de basis eerst neerlegt, scheelt dat enorm. Helaas werken niet alle stichtingen of leveranciers op die manier.
Waar moet je beginnen als je een hond uit het buitenland koopt?
Besef dat zo’n hond niets maar dan ook niets aan basisregels mee heeft gekregen. De mooie marketing om de hond heen van kindvriendelijk, gesocialiseerd en zindelijk is meestal niets van te merken als de hond in Nederland geplaatst wordt. Hun hoofden zitten bomvol stres of angst en weinig tot geen vertrouwen in de mens. Daarnaast is de gezondheid van zo’n dier ook lang niet altijd top. Een hond met pijn of een hond dat zich ziek voelt zal eerder geneigd zijn om van zich af te happen of te bijten. Een oververmoeide hond zal ook sneller reageren vanuit ongenoegen. Laat de hond daarom eerst ongeveer drie dagen volledig met rust, ga geen welkomstcomité aan bezoek uitnodigen, want dat heeft veel te veel impact en levert alleen maar onrust op bij de hond. Het is te overweldigend en dat kan zijn gemoedsrust niet aan. Ga geen lange wandelingen maken met vele prikkels of langs druk autoverkeer lopen. Houdt de hond kort aangelijnd en neem de tijd als hij de omgeving wilt opnemen. Elke boom en elke lantaarnpaal ruikt vreemd of ziet er voor de hond vreemd uit. Andere dieren in of om het huis kunnen onbedoeld ook veel onrust geven. Laat je nieuwe hond lekker met rust om te acclimatiseren van de enorme reis (letterlijk en figuurlijk) die het gemaakt heeft.
Na die drie rustdagen kan je de hond rustig aan laten wennen aan de omgeving. Neem de hond mee naar een park, maar laat de hond zeer zeker niet los. De hond kan schrikken van iets simpels en vluchtgedrag gaan vertonen. Als zo’n hond dan wegloopt, wordt het lastig om hem terug te krijgen omdat direct zijn innerlijke instinct van overleven weer naar boven komt. Zo kan de hond prima dagen gaan zwerven en in het ergste geval geraakt worden door het drukke verkeer hier in Nederland wat hij niet kent of ten prooi vallen aan andere dieren. Wanneer je de hond voor het eerst meeneemt naar een park, zorg dan dat je eerst even langs de dierenarts bent geweest. Je wilt immers geen zieke hond kennis laten maken met andere buurhonden in het park zodat ze elkaar besmetten. Veel buitenlandse honden, en ik spreek uit ervaring als hondengedragsdeskundige, hebben Giardia bacterie bij zich waar vooral (hele) jonge honden en de oude senior honden vatbaar voor zijn. Flinke koorts en maag- darmproblemen tot gevolg. Pups kunnen er dood aan gaan. Giardia is sowieso een hardnekkig probleem voor elke hond en kan blijvende maag- darmschade aanrichten. Daarnaast is het ook nog eens als een zoönose overdraagbaar aan de mens. Voorkom dus dat je andere honden besmet met mediterrane ziektes of bacteriën en laat je nieuwe hond onderzoeken door je dierenarts. Paspoorten of entingsbewijzen die meegeleverd worden bij de hond kloppen lang niet altijd, dus liever voorkomen dan genezen. Is jouw hond gezond verklaard, laat je hond dan eerst kennismaken met rustige honden. Wildebrassen of niet goed opgevoede honden geven enkel stres en het slechte voorbeeld.
Je zal merken dat de hond elke dag een beetje meer zelfvertrouwen gaat krijgen, de rust zal de hond goed doen, zijn nieuwe eten zal wennen zijn maar de Nederlandse kwaliteit zal zeker bijdragen aan zijn nieuwe levensstijl. Wees duidelijk en consequent vanaf het eerste uur wat wel of niet toelaatbaar gedrag is zowel in huis als buiten op straat of park. Uitvalgedrag is niet toelaatbaar, probeer dit te voorkomen door de hond kort bij je te houden en ontspannen door te lopen. Je geeft het goede voorbeeld van rust en geen aandacht naar de andere hond. Wanneer je zo’n drie weken verder bent, is je hond gewend aan zijn nieuwe huis, zijn nieuwe eigenaars met gezin, zijn nieuwe eventuele dierlijke huisgenoten zoals andere honden, poezen, vogels, paarden of andere dieren. Je nieuwe hond uit het buitenland zal langzaam aan zijn ware karakter laten zien, hij zal je gaan uitdagen met grenzen opzoeken en meer gaan durven. Je zal gaan merken dat je soms alle zeilen bij moet zetten om de hond te laten zien wat wel of niet toelaatbaar is. De hond wil zijn eigen regels gaan bepalen, gaat stoer gedrag laten zien of juist heel onzeker gedrag laten zien. Dit is ook het moment om kritisch naar de hond te kijken. Waar wordt je hond blij van en waar wordt je hond gespannen van of misschien wel boos. Elke hond is een individu met een eigen karakter. Geen hond is hetzelfde en jouw hond zal door zijn unieke persoonlijkheid met zijn buitenlandse levenservaring laten zien waartoe hij in staat is. Door mijn klandizie vanuit de hondengedragstherapie heb ik al vele honden uit het buitenland met hun baasjes mogen helpen. Standaard geef ik altijd aan om die eerste drie maanden vanaf het eerste uur duidelijke regels te hanteren, denk niet dat het zielig is voor de hond want juist die basisregels geven hem feitelijk de structuur die de hond nodig heeft om tot rust te komen. Vergelijk het maar eens met een persoon die overspannen is. Wanneer je niet helder kunt nadenken als je hoofd vol zit, is het fijn als er iemand in je buurt dit voor jou doet en vertelt wat je het beste kan doen door samen te ondernemen, soms zelfs gewoon letterlijk hand in hand. Voor een hond uit het buitenland geldt feitelijk hetzelfde. Ook zo’n hond heeft veel meegemaakt in korte tijd, er is veel verandering geweest dat verwarring geeft en zijn hoofd laat hem in de steek. Dan is het fijn dat de hond kan vertrouwen op zijn nieuwe eigenaar die hem bij de hand neemt door kort aangelijnd zijn nieuwe wereld te laten ontdekken, maar dan wel met alle tijd en in alle rust. Elke hond heeft zijn eigen leerproces, wanneer de hond van de buren sneller gaat in zijn ontdekkingswereld, wil dat nog niet zeggen dat jouw hond net zo snel moet gaan ontdekken. Gun je hond alle tijd die hij nodig heeft!
Wanneer je na drie maanden denkt dat er toch verbeterpunten zijn, je vindt het lastig om contact te maken met de hond of je merkt dat de hond zich niet gelukkig voelt in zijn nieuwe omgeving, raadpleeg dan een hondengedragsdeskundige die je verder kan helpen. Hondengedragsdeskundigen zijn juist opgeleid om getraumatiseerde honden te kunnen helpen. Voor elke hond geldt overigens dat zij hun ongenoegen om welke reden dan ook (pijn, oververmoeid, ongelukkig, gestrest of gespannen) hun dierlijke instinct naar boven kunnen halen en dat ze hun ongenoegen maar op één manier kunnen uiten. Straf de hond dus niet als deze een keer bromt of gromt. Neem dit signaal serieus, zodat de hond niet een stap verder gaat en hapt of bijt. Wanneer een hond bromt of gromt is dat altijd een signaal van ongenoegen. Bedenk wat dit ongenoegen kan zijn en probeer het op te lossen. Stel jezelf de vraag waarom heeft de hond ongenoegen, kan het zijn dat de hond nog zijn lange reis aan het verwerken is en oververmoeid is? Kan het zijn dat hij gespannen is door de vele prikkels die gedurende de dag tot hem zijn gekomen? Kan het zijn dat de kinderen in huis heel veel drukte geven waar de hond nog niet zo goed mee kan omgaan? Kan het zijn dat hij zich nog niet veilig genoeg voelt in zijn mand / bench? Een bench geeft overigens associatie met de transportkooien waarin de hond de lange reis heeft gemaakt. Het zou zo maar kunnen, dat die reis niet zo gezellig is verlopen (meestal het geval) en dat de hond een afkeer heeft van de bench.
Wees ervan bewust dat elke verandering bij de hond verwarring oplevert. In mijn andere blog over verhuizen met je hond beschrijf ik een vergelijkbaar artikel. Een verhuizing levert al veel stres en spanning op bij honden, laat staan een lange reis vanuit de ene wereld naar een andere wereld. Een wereld waarbij de hond wellicht een zwerversbestaan heeft geleid en nu volgens de Nederlandse regels moet gaan leven tussen alle drukte door van verkeer, werk door de eigenaars, kinderen en andere dieren in jouw huis. Het is heel veel voor de hond en nogmaals belangrijk dat je alle tijd neemt om je nieuwe hond in alle rust en met alle tijd kennis te laten maken met jouw wereld. Een wereld vol verbindingen met elkaar, een wereld dat gejaagd is en een wereld dat ondanks pandemieën doordraait in al zijn facetten.
Geef je nieuwe hond uit het buitenland alles wat hij nodig heeft, maar stel wel zelf de kaders op en houdt je er aan. Elke hond pakt de ruimte die de baas creëert! Met andere woorden, waar je geen aandacht aan geeft ten aanzien van zijn gedrag, of je ziet het door de vingers omdat het nu zo leuk en lief is, zal de hond zijn stempel gaan drukken. De leeftijd van de hond is hierin ondergeschikt en jong gedaan is oud geleerd. Wees duidelijk en consequent, wat een volwassen hond straks niet mag, mag de jonge pup zoals hij nu is ook niet. Neem de regie over de hond en je zal nog jarenlang samen plezier beleven met elkaar.
Wij hebben onze buitenlandse hond nu een week, en hij wil niet alleen slapen, dan blaft hij de hele nacht. (Hij slaapt in een aparte ruimte) dus slaap ik bij hem, hoe kan ik dit afbouwen, zodat hij op den duur wel alleen slaapt?!
Hallo Carin, dank je wel voor je bericht. Dat kan diverse redenen hebben als een hond niet wil of kan slapen. Honden slapen overigens meer uren per etmaal dan wij als mens, daarom is goed slapen heel belangrijk voor de hond. Neem gerust telefonisch contact op, dan kunnen we met elkaar bespreken of en welke begeleiding voor jullie wellicht nodig is. Hartelijke groet, Conny