Hondengedragsdeskundige Doetinchem

Het is de droom van bijna iedere hondeneigenaar: een hond als beste vriend. En het kan, want honden zijn trouw, knuffelbaar, sociaal en loyaal. Ze staan voor je op de bres als er een indringer is, gaan uren mee uit wandelen en je kunt hen al je zorgen toevertrouwen. Toch kan het zijn dat je jouw hond hierin totaal niet herkent. Een vriendschap die mooi begon is uitgegroeid tot een rottige relatie. Je hond luistert niet, is agressief, hyperactief of bazig. Of misschien heeft je hond moeite met alleen zijn en slaat hij bij het minste geringste alarm. Stuk voor stuk problemen die zo snel mogelijk moeten worden aangepakt. Heb je geen idee hoe je daar aan begint? Schakel dan de hulp in van een hondengedragsdeskundige.

Wat is een hondengedragsdeskundige?

Een hondengedragsdeskundige is iemand die is opgeleid om probleemgedrag van honden te herkennen en aan te pakken. Daarbij speel jij als hondeneigenaar ook een belangrijke rol. Juiste communicatie tussen mens en hond is de sleutel naar een levenslange vriendschap met je viervoeter. Een hondengedragsdeskundige luistert naar jouw verhaal en observeert de situatie. Samen met alle kennis en ervaring van de specialist is dat het uitgangspunt van de coaching.

 

Verschillende soorten probleemgedrag bij honden

Misschien denk je al tijden dat het gedrag van jouw hond nu eenmaal bij het beestje hoort. Hoewel karakter een rol kan spelen, is vrijwel ieder probleemgedrag ook weer af te leren. Waar stoor jij je het meest aan bij je hond? Als je één of meerdere soorten probleemgedrag hieronder herkent, is het tijd om een hondengedragsdeskundige in Doetinchem in te schakelen. 

Wie laat de hond uit? 

Laat jij de hond uit of is het andersom? Als route en tempo door je hond worden bepaald en jij er met strakgetrokken riem achteraan hobbelt, is er echt iets mis. 

Agressief gedrag 

Fietsers, wandelaars, honden, joggers en andere weggebruikers moeten het allemaal ontgelden door het agressieve gedrag en geblaf van je viervoeter. 

De hond is de baas 

Er zijn honden die denken dat ze zelf de regels mogen bepalen. Zo beslissen ze bijvoorbeeld niet alleen waar zij zelf gaan liggen, maar ook welke gezinsleden er wel of niet naast hen mogen plaatsnemen.

Overmatig blaffen 

Blaffen is dé manier waarop een hond bij gevaar de aandacht trekt. Handig wanneer je viervoeter ook waakhond is. Minder prettig is het wanneer je hond bij het minste geringste aanslaat en overmatig blaft. 

Overdreven enthousiast 

Een hond die je bij thuiskomst verwelkomt is ontzettend leuk. Maar dit kan ook te ver gaan. Denk daarbij aan overenthousiast en hyperactief gedrag bij binnenkomst van bezoekers. 

Geen enkel gezag 

Als hondeneigenaar sta jij, in een gezonde situatie, bovenaan de roedel. Dit betekent dat je hond naar jou moet luisteren. Lijkt je hond zich niets aan te trekken van jouw instructies? Dan is dat een gedragsprobleem dat zo snel mogelijk verholpen moet worden. 

Bang om alleen te zijn 

Sommige honden hebben een hardnekkig geval van verlatingsangst. Hun gejank en geblaf begint zodra je de deur uit stapt en stopt pas wanneer je thuiskomt. Vervelend voor de hond, maar ook voor omwonenden zeker geen pretje. 

Een hondengedragsdeskundige biedt uitkomst

Het doorbreken van gewoontes is moeilijk. Ook voor ons als mensen. Een hond kan dat dan ook niet alleen. Om probleemgedrag bij je hond aan te pakken is het daarom slim om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een hondengedragsdeskundige in de omgeving van Doetinchem. 

Een goede hondengedragsdeskundige kijkt naar het hele plaatje. Dat betekent dat hij luistert naar jouw verhaal, maar ook dat hij gedrag en interactie observeert. Op basis van de bevindingen coacht de specialist je vervolgens in een juiste benadering voor snel resultaat. Hoe langer een probleem al gaande is, hoe meer tijd en geduld er nodig is om de relatie tussen hond en baasje te herstellen. Maar het kan echt! Door te bouwen aan vertrouwen, groeit ook het respect en kan de balans worden hersteld.

Pak problemen aan met hondengedragstherapie

De enige die voor echte verandering kan zorgen in het gedrag van de hond ben jij. Als eigenaar en baasje van de hond in kwestie is jouw rol enorm belangrijk. Hondengedragstherapie helpt je om op de juiste manier de weg naar verandering in te zetten. Dit is vrijwel altijd maatwerk. De hondengedragsdeskundige Doetinchem leert je de lichaamstaal van je hond te begrijpen. Dit stelt je in staat om op de juiste manier te reageren en zo goed gedrag te stimuleren. Soms zijn slechts kleine aanpassingen nodig in de manier van communiceren. In andere situaties kan gebruik worden gemaakt van trainingsmethodes als roedelleidertheorie, calming signs, clickertraining en positief belonen. De tijd, het geld en de aandacht die je hierin investeert zijn het meer dan waard. Immers: als het probleemgedrag verholpen is en het vertrouwen hersteld, kun je nog jarenlang veel plezier

hebben van een goede relatie met je hond. Voor je het weet is je hond weer écht je beste vriend. 

Hondengedragsdeskundige Doetinchem

Weet je zelf niet meer hoe je het gedrag van je hond kunt veranderen? Ga dan op zoek naar een hondengedragsdeskundige in Doetinchem. Let daarbij altijd op de aanwezigheid van aantoonbare kennis en ervaring. Hondengedragsdeskundige is (nog) geen beschermd beroep. Hierdoor kunnen er onderling grote verschillen zijn. 

Loop niet langer op je tenen en ga op tijd op zoek naar hulp om het probleemgedrag van je hond de baas te worden. Met coaching door een hondengedragsdeskundige maak je een nieuwe start aan een goede relatie met je geliefde huisdier.