Hondengedragsdeskundige Arnhem

Hondenliefhebbers zeggen vaak dat hun hond hun beste vriend is. Niet vreemd, want honden zijn trouw, sociaal, knuffelig en loyaal. Ideaal als huisdier, als wandelmaatje en om al je zorgen aan toe te vertrouwen. Tenminste, dat hopen we wanneer we een hond aanschaffen. Toch kan gaandeweg blijken dat de relatie tussen jou en je hond helemaal niet zo optimaal is als je zou willen. Misschien weigert je hond te luisteren naar instructies of heeft hij vreselijk veel moeite met alleen zijn. Het kan ook dat je hond agressief is of de baas speelt over andere honden én over het gezin waar hij woont. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Voor wie deze zorgen herkent, komt hulp van een hondengedragsdeskundige als geroepen.

 

Wat is een hondengedragsdeskundige?

Een hondengedragsdeskundige is een expert die als geen ander weet hoe je het gedrag van een hond kunt corrigeren. De deskundige kijkt naar het probleemgedrag van de hond, maar ook naar de interactie tussen de hond en zijn baasje. Door ervaring met, en kennis over het gedrag van honden kan een hondengedragsdeskundige gericht coachen om het gedrag te verbeteren. Dat hoeft niet altijd heel ingrijpend te zijn; soms zijn slechts enkele kleine aanpassingen in communicatie al genoeg om het probleemgedrag te stoppen. 

Probleemgedrag bij honden

Er zijn vele vormen van probleemgedrag die de relatie tussen hond en baas kunnen verstoren. Wanneer dit lange tijd voortduurt of steeds erger wordt, kun je het echt als last gaan ervaren. Dat is niet waarvoor je een huisdier hebt genomen! Als je onderstaand probleemgedrag herkent bij je hond is het hoog tijd om op zoek te gaan naar een hondengedragsdeskundige in Arnhem. 

-De hond laat jou uit in plaats van andersom 

Met strak gespannen riem trekt de hond je de straat door. Route en tempo worden daarbij door de hond bepaald. 

-De hond is agressief 

Tijdens het wandelen met de hond is niemand veilig. Voorbijgangers, honden, fietsers, joggers en andere weggebruikers worden bejegend met agressief gedrag en geblaf. 

-Overenthousiast gedrag 

Gezellig, visite! Je hond rent overal enthousiast op af en zijn hyperactieve gedrag is nauwelijks te stoppen.

-De baas in huis 

Wie bepaalt de regels thuis? Als de hond de baas speelt, dan klopt er iets niet. Zo zijn er bijvoorbeeld honden die moeiteloos bepalen wie er wel en niet op de bank mogen zitten. 

-Overmatig blaffen 

Dat een hond als huisdier kan waken over het huis en het gezin is natuurlijk een mooie bijkomstigheid. Maar sommige honden blaffen werkelijk om alles. Als je hond aanslaat bij iedere beweging of bij elk geluid, dan is er iets niet in orde. 

-Angst om alleen te zijn 

Een bekende veroorzaker van geblaf is de angst om alleen te zijn. Zodra je de deur uit bent begint de hond te blaffen en/of te janken tot je weer thuis bent. Zielig voor de hond, maar ook voor omwonenden enorm vervelend. Daar komen problemen van! 

-Slecht luisteren 

Het mooie aan honden is dat ze in staat zijn heel goed naar instructies te luisteren. Op commando zitten, liggen of een bal halen is vaak geen enkel probleem. Luistert je hond echter voor geen meter? Dan is dat probleemgedrag dat zo snel mogelijk moet worden opgelost. 

Schakel tijdig een hondengedragsdeskundige in

Heb je weleens geprobeerd een slechte gewoonte te doorbreken? Hoe langer je ergens aan ‘gewend’ bent, hoe moeilijker het is ermee te stoppen. Dat geldt ook voor honden. Het is daarom aan te raden zo snel mogelijk in Arnhem op zoek te gaan naar een hondengedragsdeskundige om het probleemgedrag aan te pakken. 

De hondengedragsdeskundige luistert naar je verhaal en observeert zowel het gedrag van de hond als de communicatie tussen mens en dier. Aan de hand daarvan coacht hij je in de juiste benadering voor snel resultaat. Hoe dieper het probleemgedrag geworteld is, hoe meer tijd en geduld er nodig is om de relatie tussen hond en gezin te herstellen. Maar het kan echt! Wanneer de hond je opnieuw gaat vertrouwen, volgt ook zijn respect. Er ontstaat een nieuwe chemie en de balans in huis wordt hersteld. 

De moeite waard

Echte verandering in het gedrag van de hond begint bij het baasje. Als eigenaar van de hond in kwestie is jouw rol van groot belang. Coaching door een deskundig persoon is dan ook altijd maatwerk. Aan de hand van de situatie maakt de hondengedragsdeskundige Arnhem een duidelijk plan van aanpak waarmee je als eigenaar je opstelling tegenover de hond kunt veranderen. Je leert daarbij kijken naar de lichaamstaal van de hond en ontdekt hoe je met de juiste reactie het goede gedrag kunt stimuleren. Waar nodig worden effectieve trainingsmethodes ingezet om het probleemgedrag om te buigen. Denk aan de roedelleidertheorie, positief belonen, calming signs en clickertraining. Alles om ervoor te zorgen dat jij als hondeneigenaar de komende jaren weer écht kunt genieten van je trouwe viervoeter. Dat maakt het de investering meer dan waard.

Hondengedragsdeskundige Arnhem

Op zoek naar een hondengedragsdeskundige in Arnhem? Zorg dan dat je kiest voor iemand met aantoonbare kennis en ervaring. Hondengedragsdeskundige is (nog) geen beschermd beroep. Hierdoor zijn de verschillen onderling soms groot. 

Blijf het probleemgedrag van je hond niet accepteren, maar ga op zoek naar hulp en verhoog de kwaliteit van de relatie met je geliefde huisdier. Met coaching door een hondengedragsdeskundige worden hond en baasje weer een team!