Hondengedragsdeskundige

Wat is een hondengedragsdeskundige?
Een hondengedragsdeskundige is iemand die kennis heeft van honden en de onderlinge manier van communiceren tussen honden.

Van een hondengedragsdeskundige mag u verwachten dat deze een gespecialiseerde en aantoonbare opleiding heeft gevolgd. Helaas is het (nog) geen beschermd beroep en is het aan u als baasje om het zogeheten kaf van het koren te scheiden voordat u met een hondengedragsdeskundige in zee gaat.

Wat doet een hondengedragsdeskundige?

Het belangrijkste wat een hondengedragsdeskundige doet is luisteren naar wat de baas zegt en hoe de baas handelt. Hoe verloopt de interactie tussen hond en baas. Dit geldt uiteraard ook voor alle andere gezinsleden waar de hondengedragsdeskundige benieuwd naar is en hoe die de hond met een probleemgedrag ervaren. Door goed te luisteren, te observeren en vele vragen te stellen komt vrijwel altijd de oorzaak naar boven waarom de hond probleemgedrag vertoont. Wanneer de oplossing van het veranderen bij de hond teweeg gebracht moet worden, zal dat dan ook meestal gaan gelden bij de baas en zijn gezin.

 

Wat is probleemgedrag?

Probleemgedrag van een hond is gedrag dat als niet prettig wordt ervaren. Het plezier van het hebben van een hond komt in een neerwaartse spiraal.

Een aantal voorbeelden van probleemgedrag zijn:

– De hond laat u uit in plaats van andersom, uw armen worden bij wijze van spreken steeds    langer
– De hond valt (agressief) uit naar andere honden, joggers, fietsers en/of andere weggebruikers
– De hond is heel erg hyper/overenthousiast naar bezoek of naar andere honden
– De hond bepaalt in huis wat er gebeurt, ligt op de bank en u/uw gezinsleden mogen er niet bij
– De hond blaft bij elk geluidje in huis of als iemand voorbij loopt
– De hond kan niet alleen zijn en blaft de hele buurt bij elkaar
– De hond vertoont angstig gedrag in bepaalde situaties
– De hond luistert niet naar u en leeft zijn eigen leven

Dit zijn veel voorkomende voorbeelden die als het ware in het DNA van de hond kunnen gaan zitten en toch is daar wat aan te doen. Door een goed opgeleide en gespecialiseerde hondengedragsdeskundige tijdig in te schakelen, voorkomt u veel erger. Eenmaal diepgeworteld probleemgedrag is namelijk niet zomaar afgeleerd, daar is tijd en geduld voor nodig om de chemie en interactie tussen baas en hond te herstellen. Uw hond zal u gaan respecteren door u opnieuw te leren vertrouwen.
Wilt u aan de slag met het probleemgedrag van uw hond?

Vrijblijvend contact

Waarom kiezen voor een hondengedragsdeskundige?

Als u als baasje probleemgedrag ervaart, kunt u kiezen voor een hondenschool. Op een hondenschool wordt in het algemeen centraal cursussen gegeven waarbij meerdere cursisten met hun honden in één klasje zitten. Zowel de individuele baas als zijn/haar hond dienen geduldig te wachten op andere cursisten en hun oefeningen. U kunt dan ervaren dat er onvoldoende tijd is tijdens zo’n lesprogramma om aan het probleemgedrag van uw eigen hond te werken. Een hondengedragskundige inschakelen betekent een programma dat 1-op-1 alleen voor u en uw hond geschreven wordt. Zo kan heel specifiek gekeken worden welk probleem u ervaart en wat u nodig heeft om dat gedrag van uw hond te veranderen. Kies daarom altijd voor een erkende hondengedragstherapeut.