Hondengedragsdeskundige Zutphen

“De hond is de beste vriend van de mens”. Dit bekende gezegde is al heel oud en komt niet uit de lucht vallen. Honden en mensen hebben door alle tijden heen een bijzondere band weten op te bouwen. De hond is een trouwe metgezel, loyaal aan zijn leider en altijd bereid om een luisterend oor te bieden. Maar wat als die relatie wordt verstoord? Door onbegrip en problemen in de communicatie kunnen vervelende gedragsproblemen ontstaan. Slecht luisteren, opdringerig gedrag tegenover bezoek, blaffen, bijten… het is geen pretje! Om het beste in je huisdier naar boven te halen, zul je moeten investeren in de onderlinge band. Je kunt hiervoor hulp inschakelen van een hondengedragsdeskundige. Als hondengedragsdeskundige werk ik in Gelderland maar ook buiten de provincie weten mensen mij inmiddels te vinden.

De rol van een hondengedragsdeskundige

Een hondengedragsdeskundige weet alles over honden, waarom ze zich gedragen zoals ze dat doen en hoe we kunnen ingrijpen om dit gedrag naar onze hand te zetten. Hij weet als geen ander dat zowel hond als baasje gebaat zijn bij duidelijkheid in de onderlinge relatie. Een hondengedragsdeskundige gaat coachend te werk om ervoor te zorgen dat hond en baasje weer een team worden en elkaar gaan begrijpen. Soms is daarvoor intensieve training nodig, maar vaak zijn subtiele veranderingen in de communicatie al voldoende om de relatie flink te verbeteren. 

Bekende vormen van probleemgedrag bij de hond

De relatie tussen baasje en hond kan door probleemgedrag flink onder druk komen te staan. Gedraagt jouw hond zich niet zoals je wil? Dan herken je wellicht één of meerdere van onderstaande voorbeelden van probleemgedrag: 

De hond laat de baas uit 

De hond laat het baasje uit in plaats van andersom. Een riem wordt steeds harder aangetrokken en de hond vliegt van de ene kant van de straat naar de andere. 

 • Agressief gedrag
 • De hond gedraagt zich agressief naar andere honden en mensen die te dicht in de buurt komen
 • Overenthousiaste reactie op bezoek
 • De hond neemt de hoofdrol wanneer het baasje bezoek ontvangt: Naar de deur rennen, opspringen, druk kwispelend door de kamer rennen.
 • De baas spelen
 • De hond bepaalt de dienst in huis en neemt bezit van de leefomgeving van het baasje. De bank en het bed zijn niet langer verboden terrein.
 • Veel blaffen
 • De hond is overmatig alert, veert op en slaat aan bij iedere beweging binnen- en buitenshuis.
 • Verlatingsangst
 • De hond gaat blaffen of janken als hij alleen wordt gelaten. Overlast in de buurt wordt een probleem.
 • Geen respect voor gezag
 • De hond luistert niet naar uw instructies en handelt puur op eigen impuls


Inschakelen van een hondengedragsdeskundige: wacht niet te lang

Het doorbreken van slechte gewoontes gaat niet in één moeite. Dat geldt voor mensen, maar zeker ook voor honden. Een hond zal geleidelijk moeten leren om anders te reageren in bekende en in onbekende situaties. Daarom is het van belang om niet te wachten met een goede aanpak maar direct aan de bel te trekken bij ongewenst gedrag van de hond en op zoek te gaan naar een hondengedragskundige in Zutphen.


Hondengedragstherapie in de praktijk

Hoe gaat de therapie in zijn werk? De hondengedragsdeskundige begint vooral met observeren. Door jouw verhaal te combineren met wat hij of zij terugziet in het gedrag van de hond, trekt de hondengedragsdeskundige conclusies en gaat aan de slag met de hond. En met jou, want als hondenbezitter sta jij aan de basis van een goede onderlinge verstandhouding tussen mens en dier. De hondengedragsdeskundige gaat coachend te werk in de aanpak en dat zorgt meestal al snel voor resultaat. Waar nodig worden trainingsmethodes ingezet als positief belonen, clickertraining, calming signs en de roedelleidertheorie. De interactie tussen baasje en hond knapt zo vaak zienderogen op. Sommige gedragsproblemen zijn dieper geworteld. Tijd en geduld zijn dan van essentieel belang. Door goede coaching kunnen vrijwel alle gedragsproblemen bij honden verholpen worden. Hoewel hondengedragstherapie een hele stap lijkt, is het een zeer goede investering die ervoor zorgt dat het leven met je favoriete huisdier weer leuk wordt.


Hondengedragsdeskundige Zutphen

Het is prettig om een specialist in de directe omgeving te kunnen raadplegen. Ook in Zutphen is een hondengedragsdeskundige te vinden die beschikt over de juiste (aantoonbare) kennis en ervaring. De beroepstak hondengedragsdeskundige is ten tijde van het schrijven van dit artikel nog geen beschermd beroep. Daarom is het belangrijk om zelf vooraf goed te beoordelen of iemand de juiste kwalificaties heeft. 

Staat de verstandhouding tussen jou en je hond onder druk? Neem de overlast niet voor lief en ga op zoek naar oplossingen. Maak gebruik van coaching om duidelijkheid en rust te

scheppenalsbasisvooreengoedeenbovenal leukerelatietussenjou, wantjehondkanje bestemaatjezijn!